
01. Skolenhet & Förskola
Kultur, historia och rättigheter
Föreläsning "Kunskapslyftet"
Kunskapsmålen lyfter att varje elev ska ha fått kunskap om de nationella minoriteternas kultur, historia och rättigheter. Sveriges lärare och elever har, under nuvarande förutsättningar, i mångt och mycket ett omöjligt uppdrag.
Många elever lämnar i dag skolan utan att ha fått en förutsättning att kunna nå kunskapsmålet. Civil Rights Compass bild är att de skolor som ändå behandlar den kunskapen vanligtvis gör det i form av grupparbeten. Problemet är att ansvaret för kunskapsinhämtningen läggs på eleverna samtidigt som lärarna ska bedöma en uppgift där de själva saknar kunskap.
En annan anledning till den bristande utlärningen är vanligtvis tidsbrist eller bristande kunskap. Oftast blir det en lärares personliga engagemang som blir avgörande för om kunskapsmålet faktiskt uppnås. Bidragande orsaker är att exempelvis nationella minoriteter sällan ingår som delmoment på lärarutbildningen. Dessutom är det läromedel som används bristfälligt – om de behandlar nationella minoriteter alls.
Civil Rights Compass erbjuder flera olika lösningar att stödja svensk skola att nå kunskapsmålen om bland annat nationella minoriteter och minoritetsspråk. Våra föreläsare utgår ifrån kunskapsmålen för att skräddarsy ett kunskapslyft. Vi erbjuder skolor två olika nivåer av stöd.
1. Utbildningar för lärarlag
För lärare och lärarlag erbjuder vi vidareutbildning om nationella minoriteter. Vi går igenom det rättsliga skyddet nationellt och internationellt, förklarar hur rättigheterna växt fram samt presenterar underlag och fristående läromedel som kan användas i undervisningen.
2. Elevföreläsningar
Vi erbjuder även möjligheten att själva planera, arrangera och genomföra kunskapslyftet för eleverna. Vi pratar om de nationella minoriteternas historia i Sverige, om det rättsliga skyddet och dess framväxt samt de nationella minoriteternas utmaningar i Sverige. Våra elevföreläsningar är interaktiva och vi integrerar mobiltelefoner för att uppnå ett aktivt lyssnande och engagemang från eleverna. Detta är inte en i raden av powerpoint presentationer.
Privat ekonomi
Föreläsning "Ekonomiskt hälsosamt liv"
Denna utbildning vänder sig till barn och unga i grundskolan och gymnasiet för att inspirera dem att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Detta ämne är väldigt aktuellt eftersom kontanter hanteras allt mer mindre och digitala siffror är det som visualiserar pengar. Det leder till att synen på pengar förändras och därmed även sättet som dem används. Men, genom kunskap om olika valmöjligheter kan ekonomin påverkas både nu och i framtiden för unga.
Hälften av Sveriges ungdomar i åldern 13 till 18 år anser inte att de har tillräcklig kunskap för att kunna fatta ekonomiska beslut på egen hand, eller är tveksamma till om de har det. Ett samhällsproblem där många riskerar att hamna i ekonomiskt utanförskap. Särskilt stora är kunskapsluckorna rörande räkningar. Drygt 6 av 10 unga i åldern 13 till 18 år anger att de helt saknar eller har låg kunskap om hur man betalar räkningar. Mer än var tredje anser sig inte heller ha någon eller låg kunskap om vilka typer av lån man ska undvika.
Att dagens ungdom saknar grundläggande ekonomiska kunskaper kan bli ett stort problem på sikt. Vi lever i ett konsumtionssamhälle där det mesta är tillgängligt ett klick bort. Med stora kunskapsluckor är det lätt att trilla dit med sms-lån och näthandel den dagen man fyller 18 år. Det har skett en kraftig ökning av antalet unga som får betalningsanmärkningar, visar statistik från Kronofogden. Antalet ungdomar som hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda räkningar har ökat med drygt 20 procent. 2019 hade drygt 34 000 svenskar i åldern 18–25 år en skuld hos Kronofogden.
Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden sätter exempelvis käppar i hjulet för införskaffandet av ett eget mobilabonnemang, lån till första bostaden och i värsta fall till och med för första jobbet. Det finns med andra ord ett stort behov av att arbeta förebyggande i syfte att öka kunskaperna inom privatekonomi hos unga.
Undersökningar visar även att nästan hälften av ungdomar i åldern 13–18 år anger att de helt saknar eller har låg kunskap om hur man startar ett sparande eller hur man gör en budget. Åtta av tio har låg kunskap om sparande i fonder och aktier. Också vad gäller bostadslån är det lika stor andel som inte anser sig ha tillräcklig kunskap. Nio av tio tycker inte att de har tillräcklig kunskap om pensionssparande. Med tanke på hur svårt det har blivit för unga att komma in på bostadsmarknaden och med alla nya regler är det centralt med kunskap. Det behövs också för att veta hur man bygger buffertar och skapar ett ekonomiskt hälsosamt liv.
Vi erbjuder stöd i form av engångsföreläsning eller utbildningspaket där vi pratar om*:
-
Grundläggande privatekonomisk kunskap
-
Långtidssparande
-
Ett ekonomiskt hälsosamt liv
* Svårighetsgrad på utbildningsinnehåll och övningsuppgifter varierar beroende på elevernas årskurs.